Klíče – broušení nožů

  • výroba klíčů, autoklíčů, bezpečnostních klíčů, prodej zámku a vložek do dveří.
  • broušení nožů i keramických nožů.

K broušení používám:

– ke hrubé úpravě a opravě poškozeného ostří – stolní dvoukotoučovou brusku s kameny vlhčenými a chlazenými vodou

– k jemnějšímu broušení ostří pomaloběžnou vodou chlazenou brusku

– k dokončení ostří, tzv. obtahování používám hovězí kůži s lešticí pastou

Před nabroušením Vám zkontroluji  ostří každého broušeného nože, zda má být broušení oboustranné či jednostranné,  upravím a srovnám ostří do patřičného úhlu, který u daného nože má být.

Oboustranné broušení nožů:

Do této kategorie spadají běžné  kuchyňské nože, které jsou používány v domácnostech. Ostří nože musí být pod  stejným ostřejším úhlem z obou stran nože. Úhel broušení je jiný podle nože a  účelu, ke kterému bude čepel používána.

Jednostranné broušení nožů:

Sem spadají například dláta, želízka do  hoblíků, nůžky.

Broušení keramických nožů:

Pro broušení keramických nožů je potřeba použít speciální, k tomu  určený brousek. Amatérské, nesprávné broušení, nebo broušení brousky na  kovové nože může vést k nenapravitelnému poškození keramického nože. V  případě, že se Vám keramický nůž po několika letech otupí, nebo na něm nešťastnou náhodou vytvoříte malé zoubky, ochotně Vám ho znovu nabrousíme.

Keramický nůž vydrží ostrý neskonale déle, než běžná ocelová čepel. Poté je ovšem  potřeba ho nabrousit a to způsobem, který je pro keramické ostří určen.  Pokud se Vám tedy podařilo keramický nůž otupit, přineste nebo pošlete nám ho a my Vám ho  naostříme

Určitě Vám na jazyk vyvstane i otázka: „Jak dlouho vydrží nabroušení nože?“

Samozřejmě toto závisí na více  faktorech. Jako první je, z jakého materiálu je ostří nože vyrobeno. Zda je toto  kvalitní ocel nebo běžně používaná. Dále na co má být nůž používán a na co ve  skutečnosti je používán. A jako třetí faktor je intenzita používání naostřeného  nože.

Samozřejmě ostřejší úhel ostří se otupí  rychleji nežli tupější úhel (např. u pracovních nástrojů). Takže odpověď je bohužel jednoduchá, nedá se předem určit, jak dlouho vydrží nůž kvalitně nabroušený.